Slaapproblemen Praktijk Vitas
Liesbeth Ravers

Liesbeth Ravers

Hypnotherapeut - Praktijk Vitas

Hypnotherapie bij slaapproblemen

En daar lig ik weer… de klokt tikt maar door. … ik draai mij om… mijn hoofd vol gedachten wat ik morgen allemaal moet doen terwijl ik nu alwéér niet goed slaap. Morgen ben ik natuurlijk moe, waarom lukt het toch niet om gewoon te slapen? Ik draai mij weer om, maar het helpt niets… ik blijf wakker liggen… 

Herkenbaar? Steeds meer Nederlanders slapen slecht, nu al bijna één op de vier Nederlanders (CBS 2018). De lichamelijke en geestelijke gevolgen van slaapproblemen zijn groot, zeker als je langere tijd niet goed slaapt.

Slaapproblemen zijn een signaal dat er iets niet klopt. De oorzaken van slaapproblemen zijn divers en er kunnen meerdere factoren tegelijk een rol spelen: leven tegen je slaapritme, emoties, sociale omstandigheden, medicatie, drugs (waaronder alcohol en koffie), ziekte, onverwerkte gebeurtenissen, hormoonproblemen, karaktereigenschappen, licht en temperatuurverstoringen etc.
Een verstoorde nachtrust heeft gevolgen op ieder vlak van je lichaam en leven. Ook ben je meer vatbaar voor het ontwikkelen van ziekte, zowel lichamelijk als geestelijk. 

Gelukkig is er met hypnotherapie veel te doen aan slaapproblemen. Door het slaapprobleem op verschillende lagen van bewustzijn aan te pakken, kan er een blijvende verandering plaatsvinden en slaap je snel weer beter. 

Enkele voorbeelden:

  • Marianne (62 jaar): ‘Ik slaap nog maar 4 uur per nacht, ik pieker en word vaak wakker van nachtelijke opvliegers. Ik wil niet klagen, maar ik weet niet ik alles nog voor elkaar moet krijgen’.
  • Rob (28): ‘Ik voel mij ’s ochtend helemaal niet goed, ik sleep mij elke dag naar mijn werk. ’s Avonds zit ik vol ideeën, dan ga ik weer te laat naar bed en de volgende dag voel ik mij suf en geïrriteerd, ik heb steeds minder zin om ook maar iets te doen’.
  • Lisa (38 jaar): ‘Alles gaat goed, mijn gezin, mijn bedrijf, sociaal leven, maar slapen? Dat lukt mij niet meer. Ik ben geïrriteerd en mijn omgeving klaagt dat ik te veeleisend ben, maar ik heb alles gewoon graag op orde’.


Verschillende verhalen, verschillende levensfasen, verschillende slaapproblemen. En zo zijn er nog veel meer te vertellen, mensen met ziekte, burn-out, depressie, chronische pijn, nachtmerries, etc. ect.

Allemaal zijn zij behandeld met hypnotherapie gericht op hun slaapproblemen met als doel het verminderen of verhelpen van hun slaapprobleem en inzicht over hoe deze ontstaan zijn. Na de therapie heeft de cliënt ook vaardigheden en kennis om toekomstige problemen te voorkomen. 

Wat kun je verwachten?
Eerst ordenen wij de problemen en klachten. Je leert over slaap, je eigen slaappatroon en gezonde leefregels. Hierdoor krijg je meer inzicht om zelf keuzes te maken om je slaap te verbeteren. Zo is een dagindeling voor een ochtendmens anders dan voor een avondmens en is koffie bijvoorbeeld een onderschatte oorzaak van slaapproblemen.
Mensen met slaapproblemen ervaren veelal stressreacties van het lichaam (een verstoord adrenaline en cortisolgehalte) waardoor zij niet kunnen slapen. Daarom is het belangrijk om eerst het stressniveau te verlagen. Korte ademhalings- en mindfulness oefeningen helpen hierbij. Ook krijg je vaak een visualisatie mee om te beluisteren voor het slapen gaan. Een visualisatie waarbij je je ademhaling verdiept, je spieren aanspant en weer ontspant en waarbij je je voorstelt hoe je steeds beter en dieper gaat slapen. Hierin kan ook extra aandacht zijn voor het reduceren van pijnklachten of piekergedachten. Door deze elke dag te beluisteren, leer je weer diep ontspannen en val je beter in slaap. Ook leer je hoe je eigen reactie op wakker liggen effect heeft op hoe lang je wakker ligt.

Ook onderzoek je je eigen overtuigingen en ga je op zoek naar wat jij belangrijk vindt in je leven. 

Teveel doen of juist niets meer? Slaapproblemen veroorzaken beide klachten.
Mensen met slaapproblemen proberen vaak alle ballen hoog te houden, maar raken steeds meer het contact kwijt met wat zij werkelijk willen of voelen. Alles lijkt belangrijk en moet gebeuren óf er komt juist niets meer uit hun handen. Daarbij komt dat door slaapgebrek verschillende hersendelen minder goed gaan samenwerken. Je registreert steeds meer gevaar en angst terwijl je logisch redeneren steeds minder wordt. Dit mechanisme zorgt voor een negatieve spiraal in je leven, je voelt je emotioneel, angstig of boos, je maakt minder goede keuzes voor jezelf en dat veroorzaakt weer meer stress en slaapproblemen…

Dit proces doorbreken zorgt weer voor de weg omhoog. Tijdens de hypnotherapie ga je terug naar de bron waar je slaapproblemen zijn ontstaan, om deze vervolgens te helen. Ook kunnen er hulpbronnen en nieuwe overtuigingen gevormd worden om te gebruiken in het heden en de toekomst. Je krijgt een nieuwe innerlijke balans. Zo kun je je eigen leven steeds prettiger vormgeven en je ga je steeds beter slapen.

  • Marianne zegt over de therapie: Ik vond het heel spannend om naar een hypnotherapeut te gaan. Maar ik heb nu geleerd keuzes voor mijzelf te maken en slaap ik sinds jaren eindelijk weer goed. De opvliegers zijn ook verdwenen. De hypnotherapie ging heel goed, was heel verrassend en zelfs wel leuk.
  • Rob zegt: ‘Ik begrijp eindelijk waarom het mij niet lukt om ’s ochtends helder op te staan. Ik voel mij niet meer een zwakkeling. Door de therapie voel ik mij weer krachtig en heb ik eindelijk keuzes gemaakt die goed zijn voor mij. En… ik slaap weer!’.
  • Lisa zegt over de therapie: ‘Ik herken mijzelf bijna niet meer in wie ik was voor ik begon met de therapie. Ik ben nu gewoon weer mijzelf, dit is wie ik ben: een ondernemend persoon met plezier in mijn leven!’


Lisa verwoordt dat mooi. Dat is ook waar het bij hypnotherapie om gaat. Weer contact maken met wie je werkelijk van binnen bent. Je ontdoet je van overtuigingen, gebeurtenissen en gedrag die je in de loop van je leven hebt opgedaan en op een verkeerde manier zijn ingesleten. Je voelt wat je nodig hebt en leeft weer vanuit je eigen kern. Hierdoor zijn de veranderingen ook zo blijvend, het is geen trucje dat je geleerd hebt. Je bent simpelweg weer jezelf… en je slaapt weer zoals natuurlijk bij jou hoort!

Heb jij ook last van slaapproblemen? Neem deze klachten serieus als signaal om bij te sturen en maak ruimte voor beweging, rust en plezier. Lukt of werkt dat niet, zoek dan hulp! Ga naar je huisarts om een medische oorzaak vast te stellen of uit te sluiten. 

Bij Praktijk Vitas onderzoek je de onderliggende oorzaak van je slaapprobleem en kun je deze weghalen. Door de nieuwe ontspanning en focus komt er meer balans in je leven. Lichaam en geest komen weer tot rust, klachten verminderen of verdwijnen. Vaak slaap je binnen enkele sessies alweer op een natuurlijke manier… en je geniet meer van je leven!

Meld je aan bij Praktijk Vitas en je voelt je snel weer beter, waar wacht je nog op?

Liesbeth Ravers – van der Kooi
Praktijk Vitas
Psychosociale en hypnotherapie

www.praktijkvitas.nl
www.deslaaptherapeut.nl

Deel dit artikel