Nachtwerk en hypnotherapie
Picture of Liesbeth Ravers

Liesbeth Ravers

Hypnotherapeut - Praktijk Vitas

Nachtwerk? Alleen als het echt nodig is!

Laatst stond er een artikel in de krant over nachtwerk voor Amazon en Zalando. Om onze pakketjes die tot 23 uur besteld nog de volgende dag te laten bezorgen. Steeds meer grote bedrijven gaan hiernaar over. 

Commercieel gezien erg goed!
Kleine ondernemers kunnen hier niet aan voldoen, dus die zijn al mooi weggeconcurreerd. En voor de meeste mensen geldt dat zij ’s avonds minder helder nadenken en meer emotioneel reageren. Dus wij zullen ’s avonds eerder een aankoop doen, die wij overdag niet zouden doen.
Win-win voor de bedrijven, maar niet voor ons!

Gevolgen: Mensen werken elke nacht om onze nieuwe broek of leuke schoenen te laten bezorgen. De impact van nachtwerk is zeer zwaar voor de mens en voor zijn omgeving. Nachtwerkers zijn ook vaders en moeders, partners, familie en teamgenoten… En door het continue verstoren van de biologische klok, verstoort alles in lichaam en geest.
Met mogelijk ernstige uitwerking; zo wordt nachtwerk in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekte en kanker. Maar ook irritatie, agressie, angst en meer kans op ongelukken kunnen gevolg zijn van een verstoord dag- en nachtritme (en diabetes, overgewicht… de lijst gaat door en door…) en natuurlijk slaapproblemen.

In mijn praktijk krijg ik regelmatig cliënten die nachtdiensten draaien en daarbij al jarenlang met een verstoord slaapritme (bv. insomnia en andere slaapproblemen) of met darmproblemen rondlopen (bv. prikkelbare darm syndroom).
Dat is niet verbazend, wat slaap is zeer belangrijk voor iedere cel in ons lichaam en cruciaal voor de verwerking van indrukken. Ik hoor over de impact die de klachten op hun leven en op dat van hun omgeving heeft… En dat gun ik niemand, zeker niet als het te voorkomen is. Tijdens de therapie zoeken wij samen naar slimme oplossingen en door hypnotherapie verminderen gelukkig veel klachten. Zo kunnen ook nachtwerkers en mensen met diensten weer genieten van het leven…

Maar toch… 

In sommige beroepen is nachtwerk noodzakelijk en ik waardeer iedereen die nachtwerk voor ons doet. Maar voor mijn pakketje? Nee, daar hoeft wat mij betreft niemand ‘s nachts voor te werken. Deze ontvang ik liever een dagje later… 

Daar slaap ik zelf ook weer beter van! Hopelijk jij ook… 

Liesbeth - Praktijk Vitas-2

Liesbeth Ravers
Psychosociaal & hypnotherapeut 

Bron: rtlnieuws.nl/webwinkel-bestellen-same-day-delivery-amazon-zalando-kleding
#nachtwerk #slaap #slaapproblemen #slechtslapen #ploegendienst #insomnia

Deel dit artikel