Wat is Prikkelbare Darm Syndroom?
Naar schatting heeft 10 tot 20 procent van de Nederlanders last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Ook wel PDS, spastische darm, spastisch colon, Irritable Bowel Syndrome of IBS genoemd. Het is een chronische aandoening in het maag-darm kanaal die je leven erg kan verstoren. In de darmen van mensen met PDS zijn geen afwijkingen te vinden, wel weet men dat deze darmen subtiel anders zijn dan die van mensen zonder PDS. Denk bijvoorbeeld aan een lichte zenuwbeschadiging, een overactief immuunsysteem of veranderde darmflora.
Het lijkt erop dat de hersenen deze lichte verstoring overmatig waarneemt en ook in stand kan houden.
Welke klachten kunnen voorkomen bij PDS?
De klachten die mensen met de diagnose PDS ervaren zijn bijvoorbeeld buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Maar ook psychische klachten zoals angst, negatieve of depressieve stemming en gedachten, onzekerheid, lusteloosheid, vermoeidheid en sociale problemen komen veel voor bij PDS.
Hoe ontstaan de klachten?
Bij het ontstaan en voortduren van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Zoals een familiaire aanleg, voeding, een doorgemaakte darminfectie, operatie, medicijngebruik, slaapproblemen, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op het werk. De communicatie tussen de hersenen en de darmen is verstoord en het lukt het lichaam niet om dit zelf weer op te lossen.
Hoe kan PDS behandeld worden met hypnotherapie?
Gelukkig is er met hypnotherapie veel aan het verminderen van klachten door het Prikkelbare Darm Syndroom te doen. Hypnotherapie blijkt in 80% van de gevallen de pijn- en andere darmklachten sterk te verminderen. Daarnaast ervaren cliënten verbetering van kwaliteit van leven, afname van stress en vermindering van angstklachten, ook op lange termijn.
De behandeling duurt gemiddeld 3 maanden. Dus in 3 maanden tijd weer een prettige buik en genieten van je leven!
Waaruit bestaat de behandeling hypnotherapie?
Het therapieprogramma is gebaseerd op het IBS (PDS) Protocol van Peter Whorwell en dr. Mahony en is verder ontwikkeld met hypnotherapeutische methoden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij meer dan 80% van de cliënten die het programma volgt, de klachten verdwijnen of sterk verbeteren.
Om dit protocol te kunnen volgen is Praktijk Vitas volledig gediplomeerd en aangesloten bij de Samenwerkende PDS-therapeuten. MDL-artsen verwijzen door naar deze gespecialiseerde therapeuten.
Wat houdt de Hypnotherapie voor PDS in?
- Kennisvergroting: Uitleg over je spijsvertering, je stresssysteem en PDS, zodat je goede keuzes voor jezelf kun maken.
- Voeding: Wij onderzoeken samen je voeding en hoe je deze kunt verbeteren.
- Stressreductie: Stress heeft vaak een negatief effect op de PDS, door stressoren te verminderen, verminderen de klachten.
- Medische hypnose*: Ontspannende vorm van hypnotherapie met als doel je darmen beter te laten functioneren, zie uitleg hieronder*.
- Sociale interactie: Wij onderzoeken hoe je nu omgaat met je PDS, welke effecten heeft het op je leven en hoe je negatieve effecten kunt verminderen.
- Wat wil je graag bereiken: Je stelt een doel om over 3 maanden te hebben bereikt en je wordt begeleid om dit doel te bereiken.
Wat is medische hypnose?
Bij deze vorm van therapie maken wij gebruik van medische hypnose. De medische hypnose is eigenlijk een vorm van ontspanning met tegelijkertijd een grote concentratie met als therapeutisch doel je darmen weer beter te laten functioneren.
Tijdens de medische hypnose blijf je je gewoon bewust van je omgeving. Je bent dus niet in slaap of in een diepe hypnose. Terwijl jij ontspannen ligt of zit vertelt de therapeut een verhaal. Het beluisteren van dit verhaal, in deze vorm van geconcentreerde ontspanning, heeft als doel je darmen en lichaam weer tot rust te brengen. De communicatie tussen de hersenen en de darmen zal hierdoor weer beter verlopen. Door dit dagelijks te herhalen voor een bepaalde periode krijg je een vorm van herprogrammeren. Je lichaam en geest leren weer tot rust te komen en beter voor jou te gaan werken en je darmfunctie verbetert.
Deze vorm van medische hypnose wordt meestal als zeer ontspannend ervaren.
Vaak ervaren mensen de gehele therapie als positief en opbouwend en gaan klachten weg, zonder dat zij zelf het gevoel hebben er veel voor te hoeven doen. Dit komt omdat storende zaken steeds meer opgeruimd wordt en jij steeds meer je werkelijke zelf bent, en dat voelt heel natuurlijk!
Heb ik last van PDS?
Wil je weten of jij last hebt van PDS of meer informatie hierover? Op de site van de PDS belangenvereniging staat veel informatie. Indien je regelmatig of veel last hebt van buikklachten of een afwijkend ontlastingspatroon hebt, is het altijd belangrijk om hiermee naar je huisarts te gaan. Op de site van de PDS belangenvereniging staat ook een zelftest: https://www.pdsb.nl/test-heb-ik-pds/.
Help, ik heb de diagnose PDS, wat nu?
MDL-artsen verwijzen door naar een gespecialiseerde hypnotherapeut voor PDS. Ook steeds meer huisartsen doen dit. Maar je kunt ook zelf bij je (huis)arts een doorverwijzing vragen voor hypnotherapie.
Het is wel aan te raden om de therapie te volgen bij een gespecialiseerde hypnotherapeut voor PDS. Deze zijn te vinden op www. pds-therapeuten.nl. Hier is Praktijk Vitas ook bij aangesloten.
Voor de hypnotherapie behandeling van PDS is een recente doorverwijzing van een (huis)arts noodzakelijk.
Wordt hypnotherapie vergoed?
Hypnotherapie wordt gedeeltelijk vergoed door veel zorgverzekeraars in het aanvullende pakket. Of jouw zorgverzekeraar de therapie gedeeltelijk vergoed kun je opzoeken bij de zorgwijzer via www.praktijkvitas.nl/tarieven of je kunt het navragen bij je eigen zorgverzekeraar.